Thethi, mes turizmit dhe trashëgimisë kulturore !

Në bukuritë e rralla të vendit tonë, futet dhe Thethi. Aigjendet në mes të Alpeve me një bukuri mahnitëse, në Veri të Shqipërisë,shtatëdhjetë kilometra nga qyteti i shkodrës, i mbrojtur nga tre maletRadohima, Sheniku, Papluku, me lartësi mbi 2500 m mbi nivelin e detit. Lugina e lartë e Thethit, një nga zonat më të veçanta të këtyre alpeve, ndodhet 750 deri 950 m mbi nivelin e detit, me një sipërfaqe prej 2630 hektarësh.
Maja Arapit
Historia e Thethit dhe e shalës ështe e lidhur me atë të fisit ilir të Labeatëve. Thethi është vendbanim shumë i hershëm duke u bazuar në të dhënat historike dhe zbulimet arkeologjike.

Hiking Beyond BorderHiking Beyond Borders in the Balkanss


The seasons were changing fast, and the warmth I’d taken for granted had vanished as night mustered in the hills. I gathered the blanket around my neck and listened to the dogs barking below. It was now long past midnight, with only a few hours until the morning call to prayer.Peter Grubb, the owner of an Idaho-based outfitter called ROW Adventures, sat in the corner flipping through maps under the lone working light bulb. We were in Room 305 of Hotel Rosi, a bright yellow block of a building in Gusinje, a predominately Muslim community in the former Yugoslav republic of Montenegro. South of here, a rocky trail climbed steadily into a vampiric maw of limestone peaks. Tomorrow we would follow that trail and slip virtually unnoticed into Albania.

PLAN FOR THE DEVELOPMENT OF TOURISM IN THETH for Dritan KOKATheth is a wonderful village in northern Albania’s Shkodra region. Set among the peaks of the Shala mountains, Theth is isolated, and in times of snow, practically inaccessible. Edith Durham, a famous English traveler and writer on the Balkans, visited the area in 1908. She wrote of its seclusion:‘I think no place where human beings live has given me such an impression of majestic isolation from the entire world. It is a spot where the

Natyra në Shërbim të Turizmit


Thethi, ky vend malor, 70 km në verilindje të qytetit të Shkodrës, ka një pamje vërtet madhështore sepse natyra i jep pa kursim të bukurën, tërheqësen, befasuesen, çlodhësen e argëtuesen aq të kërkuar dhe dëshiruar nga njeriu. Prania e ofertave gjeografiko-natyrore dhe gjegrafiko-kulturore në Theth janë premisa të domosdoshëm për zhvillimin e shpejtë dhe të qëndrueshem të turizmit.

Historia e Parkut Kombëtar.


Me vendim të Këshillit të Ministrave, Nr. 96, datë 21.11.1966, zona malore e Thethit, me sipërfaqe 2630 ha, nga e cila 1680 ha pyje dhe pjesa tjetër kullota dhe sipërfaqe shkëmbore, shpallet Park Kombëtar dhe administrohet nga D.SH.P, Shkodër.
Mjedisi fizik dhe Pozita gjeografike.
Parku Kombëtar i Thethit ndodhet në pjesën qëndrore të Alpeve të Shqipërisë, ndërmjet bllokut të Bjeshkëve të Nëmuna në perëndim dhe bllokut të Jezercës në lindje. Thethi është një qendër turistike-alpinistike

The History of the “National Park of Theth”

On the date of 11.21.1966 (Nr.96), the cabinet credited the area of Theth, with a surface of 2630 ha: from which 1680 ha are forest along the sea-line and the other part is gas-plot and grust. It is now declared a “National Park” and is overseen by the D.SH.P, district of Shkodra.
The Climate and the Geographic Position
The “National Park of Theth” lies into the center of the Albanians Alps, between  the block “Bjeshket te Nëmuna” on the west, and the block of Jezerca on the east. Thethi is a tourist – alpinist region and it is the most important one north of the country. It is only 70 

Ku janë malet rrokë me re

Malit të thethit naltësinat, ku janë malet rrokë me re…
Kështu pati shkruar nga fillimet e shekullit të kaluar poeti Risto Siliqi kur portretizonte burrin e shquar Mehmet Shpendi, që siç shkruan Edith Durham, për të Shala ishte gjithçka. Dëshira për të shkuar në Theth është e përhershme për çdo njeri që ka qoftë edhe vetem një herë, por edhe pë rata që kanë lexuar sadopak për të. Për banorët e ish banorët e tij nuk mund të përshkruhet, sa që edhe ëndrrat i shikojnë vetem aty, pavarsisht ku banojnë sot. 
       Bletërritsit
Kush do të shkojë në Theth, dëgjohet zëri i një shoferi, ndërsa ne ne sapo kishim

Mes banorëve mikpritës të Thethit këtë fundshtatori !


Qafa e Thores është pika më e lartë, në të cilën ngjitet një rrugë automobilistike në vendin tonë. Aty ku makina lë pas krahinën e Malësisë së Madhe për të nisur rrugëtimin nëpër Dukagjin, harta e veriut të Shqipërisë zbret mes malesh dhe legjendat ndjehen më afër se asnjëherë. Kemi lënë pas Shkrelin dhe fshatrat e tij dhe jemi 1700 metra mbi nivelin e detit.
"Ato janë majat e Ogradës, maja e Hekurave duket më pak prej këtej; përtej ajo e
Radohimës dhe maja e Arapit, e mes tyre gryka e Pejës, qafa e Valbonës dhe shtegu i Dhive". Tonini që

How you can get to Thethi ?


If we are in Tirana and we would like to visit Thethi, we must follow this route: In Tirana there are two stations where you can depart to Shkodra:
a.The Buses to Shkodra depart from a place close to Tirana Train Station.
b.The Station for small buses is located at a place called the black bird in Tirana.
When you arrive in Shkodra you can get a Taxi to go RUS where there is the station of all different kinds of vehicles that drive to Thethi. To get information about the departure timetable of

Antonia Young, tetë javë për turizmin në Theth


Më shumë se njëzet vullnetarë nga Britania, Evropa dhe Amerika e Veriut iu ngjitën Alpeve shqiptare këto ditë për të marrë pjesë në programin e parë të “Parkut të Paqes së Ballkanit”, nën udhëheqjen e akademikes britanike, Antonia Young.
Me një moshë nga 21 vjeç deri në 70 vjeç e më shumë, vullnetarët do të shpenzojnë tetë javë në mësimin e gjuhës angleze tek të rriturit e zonës dhe tek 50 fëmijët, duke zhvilluar work shop-e për përkujdesjen e ambientit dhe inkurajimin për ndërtimin e turizmit të qëndrueshëm në një nga

The church of Theth


An unusual and beautiful church built in 1892 and still at the same spot with same foundations until this very day. During the construction period, attached to the east wall was also the presbytery, where the priest used to live. The habitants of Thethi, from its foundation, have been Roman Catholics. So, one of the first buildings here was the church. One of the most legendary priests, not only for Theth and the Catholic Church, but the whole of Albanian culture was Father Shtjefen Gjeçovi. He opened the school in the year 1917 and taught the children reading and writing in Albanian. This tradition was also followed by the other

German technical assistance program (GTZ) in Theth.


Since 1988 there has been development cooperation between  Germany  and  Albania moving toward EU integration. The focus of the work is on sustainable economic development and water supply. The GTZ water project advises on improving conditions for a safe drinking water supply and sustainable waste water disposal.
In Theth the GTZ has provided funds for the first homes to be capable of receiving family tourists. Nature and water in that area are well known for their curative properties with regards to health since 1915 with analysis performed by the